Belangrijke stap richting duurzaam Warmtenet Waarderpolder en Haarlem aardgasvrij in 2040

Iron Mountain Data Centers en Industriekring Haarlem hebben afgelopen week een intentieovereenkomst met de Gemeente Haarlem getekend over de levering van restwarmte voor het toekomstig warmtenet Waarderpolder. Iron Mountain Data Centers speelt een centrale rol in het plan. Het datacenter genereert namelijk een ruime hoeveelheid restwarmte die goed gebruikt kan worden als alternatieve warmtebron voor de bedrijven in de Waarderpolder. Voor de aanleg en exploitatie van dit warmtenet start een aanbestedingsprocedure.

Wethouder Robbert Berkhout: ”Ik ben heel trots dat de restwarmte van een Haarlems bedrijf de bron kan betekenen voor de duurzame verwarming van onze bedrijven in de Waarderpolder. Zo benutten we warmte die anders verloren gaat en reduceren we de CO2 uitstoot.”

Klimaatverandering heeft een grote impact op de natuur en de wereld waarin we leven. Het stadsbestuur van Haarlem riep de klimaatcrisis uit; duurzaamheid heeft de hoogste prioriteit in de stad. Een belangrijke volgende stap om in 2040 Haarlem aardgas vrij te laten zijn is het plan om de bedrijven in de Waarderpolder duurzaam te verwarmen.

Met het uitgeven van een warmteconcessie vraagt de gemeente warmtebedrijven om een plan in te dienen om het warmtenet te ontwerpen, realiseren en exploiteren. De verwachting is dat de aanbestedingsprocedure over 1 jaar is afgerond. Bruno Giebels, Industrie Kring Haarlem (IKH): ”De bedrijven in de Waarderpolder, verenigd in de IKH, laten met deze overeenkomst zien dat er een groot draagvlak bestaat voor de aanleg van het warmtenet. De ondernemers zullen als afnemers van de restwarmte bijdragen aan de vermindering van de CO2-uitstoot en daarmee aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de Waarderpolder.”

Eric Boonstra, Vice President and General Manager EMEA, Iron Mountain Data Centers: ‘’Het kunnen leveren van restwarmte aan de bedrijven in de Waarderpolder laat zien dat datacenters naast het functioneren als het fundament van de snel groeiende digitale industrie, ook een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de maatschappij waar het tegengaan van klimaatverandering centraal staat. Wij zijn ontzettend blij een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan dit project om de Waarderpolder en de Gemeente Haarlem aardgasvrij te maken in 2040”

Over Iron Mountain Data Centers
Iron Mountain Data Centers biedt een wereldwijd datacenter platform waarmee klanten op maat gemaakte, duurzame, carrier- en cloud-neutrale data oplossingen kunnen bouwen. Als trots onderdeel van Iron Mountain Inc., een wereldleider in veilig beheer van data en bedrijfsmiddelen die door 95% van de Fortune 1000 wordt vertrouwd, zijn we uniek gepositioneerd om hoogwaardige klantgegevens te beschermen, te verbinden en te activeren. Wij lopen voorop in de datacenter industrie op het gebied van streng gereguleerde compliance, milieuduurzaamheid, fysieke beveiliging en bedrijfscontinuïteit. We werken samen met onze meer dan 2.000 klanten om hun digitale transformatie op lange termijn op te bouwen en te ondersteunen binnen onze wereldwijde aanwezigheid van 3,5 miljoen vierkante meter aan datacenter ruimte, verspreid over 3 continenten.
Ga voor meer informatie naar www.ironmountain.com/data-centers.