Tekst: Johan Tempelaar (Goede Zaken)
De Industriekring Haarlem (IKH) behartigt sinds de oprichting in 1974 de belangen van ondernemers in de Waarderpolder. Begin juli werd het 50-jarig bestaan van de IKH gevierd met leden en relaties. Met veel oude bekenden had de sfeervolle en goedbezochte bijeenkomst een hoog ‘reünie-gehalte’, al werd er vooral ook vooruitgeblikt naar de toekomst.
Mede dankzij de inzet van de IKH is de Waarderpolder in die 50 jaar tijd uitgegroeid tot een bedrijventerrein dat regelmatig prijzen wint en als voorbeeld dient voor anderen in Nederland. Op de IKH-bijeenkomst werden meerdere gasten geïnterviewden en allemaal noemden zij de samenwerking tussen IKH en de gemeente Haarlem in de Stichting Parkmanagement Waarderpolder als één van de succesfactoren van het bedrijventerrein. Al hebben de verschillende partijen soms ook verschillende belangen en kan het daardoor wel eens ‘schuren’, de gedeelde inzet voor een sterk bedrijventerrein staat bij alle partijen voorop.
Van criminaliteit naar collectieve beveiliging
Dat is niet altijd zo geweest, memoreerde oud-voorzitter Dick Veldmaat. Toen hij eind jaren 90 voorzitter werd, stond volgens Veldmaat ‘de Waarderpolder wat meer los van de gemeente’. Ook was het een gebied waar de criminaliteit hoogtij vierde. Zo waren bij zijn eigen bedrijf Vialis tot tweemaal toe ’s ochtends alle computers verdwenen. Vandaag de dag is de Waarderpolder juist één van de veiligste terreinen van het land, mede door de collectieve beveiliging die via de BIZ is gerealiseerd. Veldmaat: “Daar zullen mensen vast ook wel eens wat op aan te merken hebben, maar vanuit het perspectief van 25 jaar geleden is het nu fantastisch: dat je niet bang hoeft te zijn dat je spullen ’s nachts weg worden gehaald. En sowieso als ik in de Waarderpolder kom, ziet het er netjes uit en is er echt veel verbeterd.”
Ook twee voormalige Haarlemse wethouders Economische Zaken aanwezig, inmiddels beiden burgemeester, benadrukten hoe cruciaal samenwerking is. Jan Nieuwenburg, wethouder van 2010-2014 en inmiddels burgemeester in Hoorn, riep de lancering van de BIZ in herinnering, wat in eerste instantie mislukte maar uiteindelijk een groot succes werd. Nieuwenburg: “Daarna begonnen ook de prijzen te komen. Ik zeg in Hoorn ook heel vaak: ga eens kijken in de Waarderpolder.” En Joyce Langenacker, wethouder 2014-2017 en nu burgemeester in Zeist: “Na de inzet op veiligheid kon er in ‘mijn tijd’ worden doorgebouwd rondom onder meer duurzaamheid en de inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook de realisatie van de Figeebrug voor fietsers en voetgangers zie ik als één van de hoogtepunten uit mijn tijd als wethouder.”
Nieuwe burgemeester?
Na de ‘pauze’ ging de IKH-bijeenkomst over in de Polderborrel van Parkmanagement Waarderpolder. Daarbij werd vooral vooruitgekeken, onder meer met huidige wethouder Robbert Berkhout en burgemeester Jos Wienen. Berkhout kreeg van presentator Ruud Meijer als openingsvraag van welke gemeente hij, in de lijn van zijn drie voorgangers, burgemeester wilde worden. “Van Haarlem natuurlijk”, antwoordde Berkhout zonder aarzelen. Hiermee geconfronteerd reageerde Jos Wienen gevat: “Daar ben ik zeker wel op voorbereid hoor. Maar voorlopig zal Robbert nog even moeten wachten!”.
Het tekende de goede en ontspannen sfeer op de bijeenkomst. Al kwamen er ook serieuze zaken aan bod, met name waar het gaat om de toekomst van de Waarderpolder. Zo werd er vooruitgeblikt op thema’s die nu spelen en waar in het komende, vijfde Waarderpolder-convenant afspraken over gemaakt moeten worden. Zoals de energietransitie, duurzaamheid als onderdeel van de bedrijfsvoering en de schaarse ruimte op de weg, qua energie en vooral in beschikbare bedrijfsruimte. Wienen: “Dat betekent keuzes maken, slim omgaan met ruimte, of intensiveren. Vanuit de gemeente zullen wij kijken wat in dat alles nodig is om te faciliteren. Niet op één moment, maar op de lange termijn als betrouwbare partner.”. Robbert Berkhout: “Ook cybercriminaliteit is een ‘nieuw’ thema, evenals ondermijning. Goed om ook daar in gezamenlijkheid te kijken hoe we dat herkennen en vooral hoe ondernemers dat op een veilige manier kunnen melden, zodat we het kunnen aanpakken.”
Man van de klok
Het officiële gedeelte eindigde met de overhandiging van een cadeau namens de gemeente Haarlem door Jos Wienen: een speciaal voor de gelegenheid gemaakte 50 jaar IKH-klok. Bruno Giebels, die Dick Veldmaat in 2013 opvolgde als IKH-voorzitter, nam de klok dankbaar in ontvangst en benadrukte nog eens hoe uniek de samenwerking met de gemeente Haarlem is. Tot slot benoemde hij hoe trots hij is op ‘zijn’ team, het IKH-bestuur waarin Haarlemse ondernemers zich vrijwillig inzetten. “Onze vergaderingen zijn naast nuttig ook gewoon heel leuk en interessant, daar kijken we allemaal naar uit. En dan maakt het ook niet uit dat je het onbezoldigd doet. Dus ik zou zeggen, op naar de volgende 50 jaar!”.
Bekijk de aftermovie
Foto’s: Adam van Noort