Bedrijventerreinen worden in de donkere uren vaak gezien als de plek voor inbrekers, hangjongeren en vandalisme. Maar niet op Waarderpolder Haarlem Business Park. Daar werken ondernemers al ruim tien jaar samen om hun plek veilig en toegankelijk te houden. Vandaag werd bekend dat het overgrote deel van de ondernemers deze samenwerking weer met vijf jaar wil verlengen.

Deze samenwerking van de ondernemers voor een veilige en kwalitatieve omgeving is mogelijk dankzij de Bedrijven Investeringszone (BIZ) Waarderpolder. Bij een BIZ betalen ondernemers samen mee aan een aantrekkelijke en veilige omgeving. Ze verenigen zich in een stichting en betalen een verplichte heffing. Dat geld wordt gebruikt voor het verbeteren van het gebied. Elke 5 jaar moet via een draagvlakmeting worden onderzocht of de ondernemers door willen gaan met de BIZ voor hun gebied.

Succesvolle aanpak
Tien jaar geleden werd in de Waarderpolder voor het eerst een BIZ opgezet. De BIZ regeling is bekend van winkelstraten, maar de Waarderpolder werd landelijk het eerste grote bedrijventerrein met een BIZ. En met succes: door deze bijzondere samenwerking werd de Waarderpolder een voorbeeld voor andere bedrijventerreinen én won de Waarderpolder meerdere prijzen voor de unieke aanpak. De gemeente, de ondernemers (via de IKH) en de uitvoeringsorganisatie Parkmanagement Waarderpolder hebben elk hierin hun eigen rol waardoor de lijnen kort blijven en zaken doorgaans snel en goed geregeld kunnen worden.

Het belangrijkste voordeel van de BIZ: de veiligheid, kwaliteit en uitstraling van het gebied zijn sinds de start van de BIZ Waarderpolder aanzienlijk verbeterd. De collectieve beveiliging Waarderpolder werd betaalbaar dankzij de BIZ. Hierdoor kan een beveiligingsbedrijf in de avonduren, ’s nachts en in het weekend surveilleren in de openbare ruimte van het business park. Het aantal inbraken daalde met deze aanpak van ca. 200 naar gemiddeld vijf inbraken per jaar. Daarnaast is er door deze ‘extra ogen’ naar verhouding zeer weinig sprake van hangjongeren, vernieling en vuildumpingen. Verder wordt straatverlichting elk kwartaal gecontroleerd en de defecten hersteld. Parkmanagement Waarderpolder geeft jaarlijks gemiddeld 400 knelpunten door aan de gemeente, die actief worden opgepakt en hersteld. Dit is slechts een greep uit de resultaten die door de BIZ Waarderpolder mogelijk zijn.

Gaan we door? Jazeker!
Elke vijf jaar stemmen de ondernemers opnieuw over de voortgang van de BIZ. Dat is wettelijk zo vastgesteld. Het initiatief van de BIZ Waarderpolder komt van Industriekring Haarlem (IKH), de belangenbehartiger van de ondernemers op het business park. De gemeenteraad stelde daarna de BIZ verordening vast. Parkmanagement Waarderpolder voerde de BIZ-draagvlakmeting uit. Van 6 september t/m 30 november 2021 konden ondernemers hun stem uitbrengen bij de notaris. 554 ondernemers brachten hun stem uit over de voortzetting van de BIZ Waarderpolder. Dat was meer dan de benodigde helft van het aantal ondernemers op het business park. Van hen stemden 520 ondernemers JA en slechts 34 ondernemers NEE. De ondernemers stemden daardoor met een ruime meerderheid van 94% vóór voortzetting van de BIZ Waarderpolder. Dat betekent dat ondernemers ook de komende vijf jaar samen blijven investeren in een schoon, heel en veilig business park. De betrokken ondernemers ontvangen hierover persoonlijk bericht.

Middels de BIZ Waarderpolder investeren de ondernemers gezamenlijk in collectieve beveiliging van het gebied. Buiten kantooruren rijdt een surveillant door het businesspark.