Het Haarlemse bedrijfsleven kan terugkijken op een heel geslaagde presentatie van Martin Visser over de actuele economie, de keuzes van het nieuwe Kabinet en de gevolgen en uitdagingen voor ondernemers en bedrijven. In de eerste reacties van gasten bij de Haarlemse Prinsjesdag Lunch komen woorden als boeiend, helder en onafhankelijk voor. Visser is Chef van De Financiële Telegraaf. Hij wordt beschouwd als een invloedrijk journalist op het gebied van economie en financiën. Naast het dagblad is hij actief met podcasts en nieuwsbrieven en als duider op televisie. Nu in Den Haag dan eindelijk het trio Hoofdlijnenakkoord, Regeerprogramma en Miljoenennota klaar zijn, is Visser als geen ander in de positie om de strategische en actuele vraagstukken van en voor ondernemers en bedrijven te agenderen en te analyseren.
 
Visser stelt vast dat de economie kwakkelt. Er zijn naweeën van de Coronacrisis en de energiecrisis. De inflatie is hoog en dat leidt weer tot loonstijgingen. De rente stijgt. Er is geopolitieke onzekerheid en een groeiende handelsoorlog. Tegelijkertijd is er in ons land een heel lastige krapte op de arbeidsmarkt. Het aantal vacatures was in tien jaar nog nooit zo laag en het aantal openstaande vacatures is hoog. Visser gaf een overzicht van de voornemens van het nieuwe Kabinet die direct of indirect van invloed zijn op ondernemers, bedrijven en de hele economie. De journalist in hem geeft hem de vrijheid om feiten vast te stellen en te duiden. Dat er bij sommige opgeschreven en uitgesproken Kabinetsvoornemens weleens verschillen kunnen zitten tussen Haags wensdenken en de werkelijke realisaties, dat is voor hem geen nieuws en voor de gasten uit het regionale bedrijfsleven op zijn minst interessante kost.
 
De Telegraaf-econoom maakt ook melding van de vertroebelde relatie tussen politiek en bedrijfsleven. Hij noemt zeven discussies die daaraan hebben bijgedragen: vennootschapsbelasting; de fiscale mkb-winstvrijstelling; de inkoop van eigen aandelen; de overdrachtsbelasting; de expat-regeling; de ASML-deal in de regio Eindhoven en de btw-verhoging voor o.a. hotels en media. Hij vindt dat vertroebeling van de relatie niet in het belang van het land en van de economie is.
Aan het einde van zijn presentatie (de 45 minuten vlogen om….) gaf Visser zes negatieve en onzekere factoren voor ondernemend Nederland: bezuinigingen op  innovatie en onderwijs; de inperking van arbeidsmigratie (“Een op de acht werkenden in ons land is arbeidsmigrant”); de aanpak van oneigenlijke zzp’ers; de vraag of alles gaat lukken?; de stabiliteit van de nieuwe, bijzondere coalitieregering en – last but not least – het gebrek aan een duidelijke visie op de toekomst van het land. Martin Visser is onafhankelijk journalist en weet de vinger op de zere (Haagse) plekken te leggen.
 
Om positief te eindigen was er ook ruimte voor positieve factoren voor ondernemers en bedrijven: enkele belastingvoornemens die minder gunstig zouden zijn, zijn teruggedraaid; een pro-ondernemer attitude van het Kabinet; een pragmatische aanpak van de problemen op het gebied van stikstof en klimaat en tenslotte: voornemens om de regeldruk te verminderen.


 

Martin Visser is voor het eerst in zijn leven in de Haarlemse Koepel (foto: Mark Studer).